söndagen den 12:e september 2010

Iskallt

Igår ramlade jag rakt in ett Alliansen-event på Norrmalmstorg. De fyra partiledarna skulle hålla uppmuntrande tal åt sina partimedarbetare.

Jan Björklund tog till orda och började raljera över varför Lars Ohly är kritisk till läxor. Han säger att alla barn inte har stöd hemma att göra dem, säger Björklund. Alla i publiken skrattar åt detta.

Nu har Ohly ändrat sig och kan tänka sig läxor, fortsätter Björklund. Om man kan få hjälp att göra dem på fritids. Publiken skrattar ännu mer och applåderar.

Att stå där på Norrmalmstorg och höra människor skratta åt barns ojämlika hemförhållanden är det mest obehagliga jag upplevt på länge. Det gjorde ont på riktigt.

22 kommentarer:

Jenny sa...

Himla obehagligt och världsfrånvänt.

Nils Dacke sa...

En skola som inte sätter gränser är de svaga värsta fiende. De som är duktiga klarar sig alltid och därmed är den gamla flumskolan som vissa fortfarande kramar sig fast vid den största enskilda förstöraren för någon som vill förkovra sig oberoende av hemförhållanden. Således är Major Rotting aka Björklund de fattigas vän i detta fall. ( Men det kanske du visste redan ).

Helene sa...

Att skratta åt barn är väl inte att sätta gränser? Det är ju att håna dem. Hån föder inga goda medborgare.

jonas sa...

Dacke: kan du inte kommentera inlägget istället för att kräkas upp en borgerlig klyscha?

Göran Hådén sa...

Alliansen upphör aldrig att förvåna, jag trodde faktiskt inte att de hade sjunkit så lågt offentligt.

Jesper Svensson sa...

Helene, jag tror inte du lyssnade riktigt på vad Jan Björklund sa. Björklunds poäng var att Lars Ohly är naiv när han ifrågasätter läxor därför att inte alla elever gör dem, och att Ohly därför velat avskaffa dem.

Det finns ingen folkpartist som skrattar åt att en del barn har svåra hemförhållanden. Därför föreslår vi att kommunerna ska erbjuda läxhjälp till de elever som behöver; i förekommande fall även på hemspråket.

Vi är starkt kritiska till Vänsterns kravlösa skolpolitik. Vi menar att den slår hårdast mot de elever som har svagt stöd hemifrån. Därför raljerar Jan Björklund över Lars Ohly. Och därför är det viktigt att skolan fokuserar på kunskap och en god studiemiljö.

Helene sa...

Jodå jag lyssnade noga. Det var inte bara jag som blev illa berörd utan även Göran Hägglund. Det du skriver om lächjälp osv, om det sa Björklund inget.

nilsåke sa...

Fråga Björklund varför han, som utbildare, mobbade och förolämpade sina elever.

Helene sa...

Jodå jag lyssnade noga. Det var inte bara jag som blev illa berörd utan även Göran Hägglund. Det du skriver om lächjälp osv, om det sa Björklund inget.

jonas sa...

Jesper: finns det ljudupptagningar från mötet?

Jesper Svensson sa...

Helene - Blev Hägglund illa berörd? Det märkte jag inget av. Han och Björklund såg ut att trivas ganska bra ihop uppe på scenen.

Jesper Svensson sa...

Jonas - Jag har letat, men inte hittat nåt. Men det borde finnas, tycker man.

Maria Q sa...

Så hemskt!

Helene sa...

Jag upplevde att han såg besvärad ut just i den här stunden med skratt och applåder. Jag stod mitt i och tittade mig omkring, är det ingen annan som blir illa berörd. Å

jonas sa...

Jesper: Så länge det inte finns så går det ju inte att avgöra vem som har rätt. Med tanke på vilken smutsig valrörelse det har varit känns det inte omöjligt att det var typ som Helene beskriver det.

Neil sa...

Vänsterpartiet har långt i från en kravlös skolpolitik. Vi ställer mängder med krav: Främst på skolan som ska klarar av att ge varje barn det hjälp det behöver för att skaffa sig en bra utbildning under skoltid. Det var poängen med utspelet om läxorna. Det är en typisk borgerlig vanföreställning att barn från familjer som har det svårt skulle behöva disciplin framför allt annat.

Roger M sa...

Lite tragiskt att påstå att Fp inte alls skrattar åt problem med läxläsning och att ni föreslår att kommunen ska erbjuda läxhjälp.

Det är ju just Ohlys förslag om läxhjälp på Fritids han hånar.

Och här i den stora och folkpartistiskt styrda kommunen Stockholm finns just ingen satsning på läxläsning...

Johan Johansson sa...

Dacke: Är det något som kan betraktas som "flumskola" så är det Björklunds tummelplats för allsköns frifräsande bondfångar-entreprenörer.

Jag har två söner i gymnasiet. Den ena går i vanlig kommunalt gymnasium och klarar sig utmärkt. Den andre valde friskola där totalt kaos råder på alla fronter. En gymnasieutbildning med enkom lärarlösa lektioner låter som ett skämt - men icke.

Behöver jag säga att studierna går uselt för de flesta och att grabben ångrar sitt val djupt? Flummiga experimentverkstäder är det Björklund själv som är ansvarig för i det här fallet.

mirshafie sa...

Den här kommentaren är superlång, och meningen är inte att stjäla det ursprunliga inlägget, vilket det nog för övrigt inte finns någon risk för.

Meningen är att lite vagt försöka förklara vad som är galet med folkpartiets syn på utbildning. Alla folkpartister jag känner är vettiga och snälla människor, och jag tror att det är därför de skrattar åt Ohly. De intalar på något sätt sig själva att partiet de röstar på faktiskt arbetar för att ALLA barn ska få en bra utbildning, att alla flyktingar ska tas emot på ett bra sätt, osv. Tyvärr har era intentioner ingen betydelse när utförandet av politiken fokuserar på enskilda extremfall, som basuneras ut som normen. ("Kris i skolan" någon?) Det är de faktiska förslagen och utförandet som varit problemet. Med de hårda ordalag som idag används bäddar det för katastrof.

Låt mig raljera. Måste kanalisera lite arga känslor.

Jag är den typen av person som kände att jag aldrig fick lära mig någonting vettigt i skolan. År efter år låg undervisningen på för låg nivå. Jag har inte gjort en läxa under hela min grundskoleperiod och klarade mig djävligt bra. Och med det menar jag att jag klarade kunskapskraven. Någonting annat positivt kan jag inte säga.

Så jag är väl den typen av person som borde se fram emot folkpartiets elitklasser för så kallat särskilt begåvade barn. Men framför mig ser jag en mardröm. Folkpartiet är tydliga med att de vill ha allt mer fyrkantigare skolor, allt mindre eget tänkande och mer raka linjaler.

Min ståndunkt: det är linjaler och landskapsblommor som ÄR flummet i skolan! Den skiten måste bort först. Innan vi ska börja tvinga barnen in i gjutformerna kan vi väl åtminståne försäkra oss om att vi inte smider små vinkelräta hakkors?

Det skrattretande är att de tror att den sortens politik kommer leda till svenska nobelpristagare. Som om det inte finns andra länder som redan kör den politiken, och med vilket resultat?

Nog är det så att skolsystem med höga kunskaps- och disciplinkrav producerar vissa fantastiska individer. Det är därför många (och då menar jag oproprtionerligt många) av världens ledande kemister, matematiker, tekniker kommer från länder som Ryssland och Iran. De har visat ett intresse för dessa ämnen som uppmuntrats tidigt. Briljant. Självklart ska vi uppmuntra människor med glödhett intresse att följa sin egen väg.

Men vi måste kunna stödja denna minoritet utan att krossa majoriteten. Systemet kan inte utgå från att barnet ska revolutionera någon del av vetenskapen. Det är ingenting som går att planera för.

Folkpartiets vision är en skola där barn instängda i ett klassrum gör saker och ting på rätt tid och plats. De tror att det ska funka om vi bara *kontrollerar* bättre, med råtting och prov, sparkar mot huvudet och allt annat som de ligger och drömmer om. Men det är omöjligt. Människor funkar inte på det sättet.

Det grundläggande felet med skolan idag är att från dagen du föds finns en 9-12 år lång planering för vad du ska lära dig varje dag. Om du inte kan suga i dig matematik ena halvtimmen och sen geografi andra har du koncentrationssvårigheter, får veta att du själv ansvarar för att du just nu förstör ditt eget liv och kanske dina klassmaraters, att du borde flyttas till en skola med andra obegåvade dampbarn som dig själv, osv.

Min vision är en verkligt kunskapsdriven skola. Det spelar ingen roll i vilken ordning eller vilken takt man lär sig någonting, så länge man kan se att barnet utvecklas i en positiv riktning. Ursäkta hippietugget: inget barn är extra begåvat, men alla är särskilt begåvade. Alla har svagheter och styrkor. Därför finns det inget utrymme för elitklasser, men oändligt med utrymme för flexibilitet.

Självklart ska det finnas en måttstock även för detta, men det är inte intressant att diskutera i det här skedet. Jag tror det fungerar, för jag VET att barn vill lära av egen maskin. Låt oss utnyttja den lusten istället för att pressa ut fler idioter som väljer högskoleprogram efter lönesättning och går och röstar på första bästa jöns i slips.

Åke Holm sa...

Björklund skjuter sig själv i foten. Han tror att han hånar Ohly, men förolämpar barnen och alla dem som månar om deras trygghet. Och i och med att han anser det lämpligt och förebildande att offentligt mobba ända upp på politisk nivå så ställer han sig på samma nivå som de många skolledningar som blundar för en av de allvarligaste och psykiskt mest skadliga formerna av mobbning; den som görs öppet inför ALLA.

Degen sa...

Björklund skjuter sig själv i foten. Han tror att han hånar Ohly, men förolämpar barnen och alla dem som månar om deras trygghet. Och i och med att han anser det lämpligt och förebildande att offentligt mobba ända upp i politiken så ställer han sig på samma nivå som de många skolledningar som blundar till och med för en av de allvarligaste och psykiskt mest skadliga formerna av mobbning; den som görs öppet inför ALLA.
Du Helen, dina kollegor, och Lars Ohly, borde använda detta mot Björklund och alliansen. Det skulle bli ett bra vapen mot alliansens arroganta och snedvridna syn på skolan och dess viktigaste kuggar; barnen! Framtidens politiska representanter, som ska lära sig vikten av rättvisa och allas rätt till lika värde.

Linnea sa...

Ja jag tycker också att Björklunds utspel om skolan är bisarra.

Läxhjälp på fritids är väl utmärkt!

På skolan jag jobbar har vi läxläsning varje em efter skolan. Det är utlagt på några olika lärare/personal så att det finns möjlighet att få hjälp av mattelärare tex en eller två dagar/vecka.