Varje vecka läser jag Linda Skugges texter i Svenskan. Hon lyfter fram kvinnliga entreprenörer. Så ofta jag kan läser jag Dagens industri, också där med särskilt intresse för entreprenörer. Det som förenar dem är att de sett ett problem och hittat en lösning på det problemet.
I en annan del av tidningarna pågår en debatt som också fascinerar mig. idag läser jag om Student bay, sajten där man kan ladda ner studiematerial. Enligt en rapport från KTH kom Student bay till för att någon identifierade ett problem och löste det. De som använder sajten är inte anarkister utan studenter som vill ha den smidigaste lösningen.
När det gäller digitalt entreprenörskap väljer vi att lägga locket på, trots att vi för länge sedan öppnat den där Pandoras ask där den digitala revolutionen gömde sig. Entreprenörer som använder sig av Internet och teknik vill vi stoppa, förbjuda och det senaste är att sprida rykten om dem som omoraliska.
Bokbranschen är så klart oroliga för vad Student bay ocn även något så simpelt som en digital bokhandel innebär. På bokmässan ryktas det om sjunkande försäljningssiffror. Det ligger nära till hands att beskylla Internet för det.
Då ska man komma ihåg att bokbranschen för ett tiotal år sen fick en fin present, nämligen sänkt bokmoms. Sedan dess har försäljningen ökat och böcker har dessutom blivit en vara som säljs lite varstans.
Hur har då bokbranschen använt sina överskott? Till att bygga datasystem i den fysiska bokaffären för att konkurrera med internetbokhandeln? Till att utveckla tjänster kring böcker så att de blir tillgängliga på andra sätt, som kan vara till fördel för konsumenten?
Nej, uppenbart inte. Istället går man runt på bokmässan och gnäller och ropar på förbud. Tillbaka till Linda Skugge. I sina texter påminner hon jämt om att en riktig entreprenör inte gnäller utan bara jobbar ännu hårdare. Bokbranschen får helt enkelt bakläxa.