Ordförande i Sacos studentråd skriver tillsammans med ordförande i LSU om Ungdomsstyrelsen senaste klavertramp. Nu har Ungdomsstyrelsen kartlagt ungas engagemang, efter att ha bestämt att följande är indikatorer på engagemang:
- Skriva på en namninsamling
- Bära märken/symboler
- Delta i bojkott/köpstrejk
- Delta i lagliga demonstrationer
- Delta i olagliga demonstrationer
- Måla politiska slagord på allmän plats
- Ockupera byggnader samt
- Skada andras/allmän egendom i protest.
Även för en gammal förbundssekreterare i Grön Ungdom är en häpnadsväckande lista. Grön Ungdom har (haft?) en tillåtande inställning till civil olydnad, men många ungdomsförbund har inte det. Och inte ens GU ockuperade några byggnader under min tid.
Den utmärkta debattartikeln lyfter fram andra sätt att vara engagerad på som bloggar, facebook och varför inte ett hederligt föreningsmöte. Bra skrivet!
Ungdomsstyrelsen gör återkommande bort sig och lyckas hela tiden försvåra ungas engagemang istället för att underlätta. Det är förändrade redovisningsregler under pågående verksamhetsår. granskningar som kräver att att extra personal tas in för att gå i land med dem och så vidare.
Även Makalösa där jag jobbar nu har hamnat i klorna på Ungdomsstyrelsen, då dom fått i uppdrag att fördela regeringens jämställdhetspengar. I detta sammanhang har jag stött på så märkliga beteende att jag inte ens vill skriva om det för det blir så extremt.
Ett exempel kan ni få. När ungdomsstyrelsen skulle samla mottagarna av regeringens jämställdhetspengar, det vill säga kvinnoorganisationer till största del, valde man att förlägga mötet till en fredag mellan 16-19.
Jag är helt säker på att organisationer som förväntas lyckas genomföra husockupationer också skulle kunna samla sig i ett råd, såsom studieförbundet och idrottsrörelsen gjort, för att själva fördela sina pengar.