Det finns en risk för att vi med mycket små steg börjar byta fot i synen på en gravid kvinna. Sverige är känt för sin rätt till abort, och för på vilket sätt den sker, utan registrering, utan frågor och skuldbeläggande.
De senaste åren har abortregister förts på tal. Socialminister har lyft det som en möjlighet att en gravid kvinna ska förbjudas få veta könet på fostret (trots att detta strider mot hälso- och sjukvårdslagen).
Nu kommer förslaget om att kunna tvångsvårda gravida kvinnor. Det är ytterligare ett steg i riktningen att ett foster i högre utsträckning tillhör samhället än kvinnan.
KSAN är emot förslaget: KSAN förordar i sitt remissvar att den föreslagna lagändringen inte genomförs, och stödjer sig på Kvinnokonventionens artiklar 1, 2, 5, 12 och 15. Man hänvisar också till KSANs arbete för att samhället ska erbjuda mer förebyggande arbete, och frivilliga behandlingsinsatser.
Även Gröna kvinnor är emot förslaget.
IOGT-NTO däremot, tillstyrker det. Tycker IOGT-NTO verkligen att paletten av förebyggande insatser och frivilliga behandlingsinsatser är tillräcklig? Att det finns många möjligheter och tillfällen att få hjälp med sitt missbruk, att dom som inte tar emot dessa möjligheter måste fråntas sin egen frihet?
Inför tvångsvård av gravida kvinnor som en möjlighet, kommer det så småningom användas som ett argument mot abort. Med tvångsvård av gravida kvinnor har man sagt att fostret är ett barn vars intresse står över kvinnans, och samhället kan därför frånta en kvinna hennes frihet för att rädda fostret.
Dessutom är tanken att det är mödravården som ska kunna anmäla en mamma får man förmoda (när kommer tvångsvård av missbrukande fäder förresten?). Idag går de flesta kvinnor till mödravården och får medicinska omsorg, samtal inför föräldraskapet och inför förlossningen och möjlighet att lära känna andra föräldrar. Det ingår i gravidprogrammet att få frågor om sin alkoholkonsumtion och ett samtal om riskerna med detta.
Var går gränsen för hur mycket alkohol som räcker för tvångsomhändertagande? Runt 30 procent av de gravida i Sverige avstår inte helt från alkohol under sin graviditet.
Om mödravården får anmälningsplikt och kan skicka dig på tvångsvård kommer besöken att minska och det innebär större risker för den gravida kvinnan.
Alltså: Tvångsvården är en stor fråga men många sidor, det handlar om frihet, det handlar om synen på kvinnan och fostret, det handlar om förknippa den hittills positivt associerade mödravården med risker.
Jag vill hellre se en utredning om hur vi förebygger, bemöter och behandlar missbruk hos kvinnor, en grupp som får allt större problem.