En konsult har granskat hur hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms landsting hanterat 104 tjänsteutlåtanden ur jämställdhetsaspekt. Endast 5 (10%) av 51 utvalda ärenden beaktade jämställdhetsaspekten på ett tillfredställande sätt.
– Det här visar att det finns mycket kvar att göra innan vi får ett jämställt landsting. Vården ska vara jämlik och då måste även de politiska besluten som styr vården granskas ordentligt så de inte slår orättvist, säger Agnetha Boström (MP), landstingsledamot.
– Vi i Miljöpartiet vill att alla politiska ärenden genusgranskas precis som man idag kontrollerar vad politiska förslag har för effekter på miljön, säger Helene Sigfridsson (MP) landstingsledamot.
Sedan 2001 förordnas att all offentlig statistik som relaterar till individer ska presenteras uppdelad på män och kvinnor. Det ska ligga till grund för en analys av hur det politiska förslaget påverkar män respektive kvinnor så att patienterna får en jämställd vård – sk jämtegrering.
MP:s förslag för ett jämställt landsting
- Inför jämtegrering och gender budgeting med könsuppdelad statistik i hela landstinget
- Ta initiativ till ett ”handslag” för jämställda löner mellan landstinget och fackförbunden.
- Avsätt resurser till ett jämställdhetskansli nära landstingets ledning
- Utöka budgeten för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och behandla våldsutövande män.
På Internationella kvinnodagen 8 mars står miljöpartister i landstinget utanför de flesta av länets sjukhus och delar ut vykort och disktrasor till vårdpersonalen med budskap om jämställda löner (dock inte jag som jobbar för jämställdhet på andra sätt imorgon, men på tisdag är jag hos TCO och pratar ensamföräldrar och sjukförsäkringen)