Bara var tredje stockholmare upplever vården i vårt landsting som jämlik. Det visar en undersökning från Vårdbarometern.
Det är skandalsiffror! Men tyvärr har de rätt i sin oro. Ett exempel är att skillnad i medellivslängd är lika stor mellan vissa delar av Stockholm, som mellan Sverige (81,2 år) och Albanien (76,6 år). Enligt folkhälsoinstitutet lever kvinnor på Östermalm i genomsnitt 83 år, medan kvinnor i Skärholmen blir 80,5 år. Män på Östermalm blir 81 år medan män i Kista bara blir 75,5 år.
Här är Miljöpartiets tiopunktslista för en mer jämlik vård:
(listan finns i en mer utförlig version här)
1. Extra pengar till utsatta områden
Idag får alla vårdcentraler lika mycket pengar, fast att vi vet att vi några områden har vårdcentralen ett större arbete att göra för att bota sjuka och hjälpa människor att hålla sig friska. För att få en jämlik vård måste man betala olika mycket, utifrån de förutsättningar som finns i området man arbetar i.
2. Extra pengar till vårdcentraler som tar emot människor med flera sjukdomar
Äldre behöver mer vård än unga och har dessutom mer komplexa behov att ta hänsyn till. Idag får vårdcentralen bara pengar per besök, det styr dem att hålla besöken så korta och så många som möjligt. Varje läkare ska ha tid att ha så långt möte som det krävs för att kunna hjälpa patienten med hela sjukdomsbilden.
3. Barn ska få vård utifrån behov, inte föräldrarnas plånbok
I vårt län bor 48 778 barn i fattiga familjer. Konsekvensen är att de inte alltid kan få den bästa vården. All barnsjukvård ska vara avgiftsfri!
4. Svårast sjuka ska få vård snabbare
Sedan Stockholm införde extra pengar till vissa verksamheter som är duktiga på att hålla nere sina köer, så har sjukhusen valt att satsa mest resurser på de verksamheterna. Aldrig har friska människor haft så god tillgång till vård som nu, säger en läkare. Nej till kömiljard!
5. Inte bara rika ska överleva cancer
Bröstcancer är vanligare bland kvinnor som har utbildat sig länge. Trots det är det fler lågutbildade kvinnor som dör av bröstcancer. Det behövs en strategi för att nå fler med screening.
6. Bra vård för män och kvinnor
Ibland missgynnar vården män. Till exempel när män söker vård för psykisk ohälsa. Ibland missgynnar vården kvinnor. Till exempel när kvinnor söker vård för hjärtinfarkt. Vi måste uppmärksamma och lösa sådana problem. Därför vill vi ha könsuppdelad statistik, jämställdhetsbokslut i vården och handlingsprogram som hjälper medarbetarna inom vården att ge alla ett jämställt omhändertagande.
7. Hälso- och sjukvård oavsett vem du är
Idag nekas vissa människor hälso- och sjukvård. Det gäller för dig som inte har dina papper i ordning eller lever gömd i Sverige. I väntan på den nya lagstiftningen om vård för papperslösa så kan Stockholms landsting gå före.
8. Bra vård för äldre
Idag präglas äldrevården av att alla hoppas att det är nån annans ansvar. Verkställ läkemedelsgenomgångar för alla över 65 år och hälsosamtal för alla över 75 år och inför direktintag på geriatriken. Titta också på goda exempel på samverkansformer för vård av äldre och använd regeringens särskilda äldresatsning till att möjliggöra fler sådana lösningar i vårt landsting.
9. En rullstol ska inte hindra dig från att få vård
Trots både beslut i landstinget och beslut på statlig nivå så är inte alla landstingets lokaler tillgänglighetsanpassad. Det måste de bara, och vite bör utgå till dem som inte klarar det inom rimlig tid.
10. Rätten att vara frisk
Landstinget sysslar inte bara med sjukvård. I uppdraget ligger också hälsovård, alltså att hjälpa människor att hålla sig friska. Med små medel kan vi stödja människor till en sund livsstil. Miljöpartiet satsar pengar så att vårdcentraler kan erbjuda sluta rökagrupper, stöd vid riskbruk av alkohol och motion på recept.