Hittade två intressanta artiklar idag. Dels att forskning i Storbritannien visar att 40 procent av cancer orsakas av livsstilsrelaterade faktum, som alkohol, tobak och frånvaron av färsk frukt och grönsaker.
Dels hälsoekonomen Tor Iversen som lyfter differentierade patientavgifter i vården som en möjlig lösning på framtidens finansieringsbekymmer. Samtidigt påpekar han att det är en värdegrundsfråga som gör att man kan hamna i olika slutsats om det är rätt väg att gå eller inte.
Jag tycker att det är fel väg att gå. Jag tror vi har mer att tjäna på att erbjuda en allmän hälso- och sjukvård för befolkningen. Den får gärna fokusera mer på hälsovården och gärna vara än mer uppsökande. Mitt ställningstagande bekräftas också av Folkhälsorapporten som Stockholms landsting släppte igår.
Även människor som upplever sig som måna om sin hälsa utsätter sig för risker. Idag finns populära dieter som säger att man inte ska äta frukt. Det är ett exempel på en grupp vi skulle ha intresse av att nå för att prata kostvanor och göra en samlad bedömning av vilken kost som är lämplig just för dem. Sedan finns det de som lever med stora risker för ohälsa och som vården inte kommer i kontakt med förrän det är snudd på för sent.
Det som är intressant i Iversens debattartikel är tanken på en särskild vårdskatt. Han pekar på att det finns en betalningsvilja för sjukvård, vilket ju bekräftas av att fler och fler väljer att betala två gånger för vården. Först på skatten och sedan en privat försäkring.
Jag tror att den mest kostnadseffektiva vården är den vi finansierar gemensamt. Hittills har vi sett hur många förändringar i vården ökat administrationen. Varje nytt papper som ska vändas stjäl tid och resurser som kunde lagts på att bota sjuka eller förebygga ohälsa. Att bygga upp en delvis försäkringsfinansierad sjukvård skulle definitivt öka administrationen, så bara det argumentet räcker gott för att säga nej. Sedan finns det så klart grundläggande värderingar som avgör saken.
Jag är mer intresserad av hur vi kan utnyttja den betalningsviljan för att säkerställa kvaliteten i vården och för att säkerställa en solidariskt finansierad vård.