I februari åkte jag med i en ambulans några timmar en vanlig måndag och fick insyn i hur arbetsvillkor och patientsäkerhet ser ut för ambulansverksamheten. Därefter lade jag en skrivelse i hälso- och sjukvårdsnämnden för att få svar på frågor om varför ambulanser har blivit rödmärkta och står stilla? Varför har personalen på ambulansen tvingats att till offentliga protester mot sin arbetsmiljösituation, vad har orsakat situationen? Vilka åtgärder har vidtagits för att komma till rätta med situationen för de anställda?
Skrivelsen behandlades på hälso- och sjukvårdsnämnden idag. Förvaltningen svarar att under januari i år var Falcks ambulanser rödmärkta 1,3 % av drifttiden och under februari var motsvarande andel 2,3 %. När en ambulans står stilla gör den ingen nytta människor som ringt SOS Alarm och väntar på att få akut vård. Så det är alltid en allvarlig incident. Som jämförelse var AISAB:s ambulanser rödmärkta 0,1 % av driftstiden under samma månad och Samariten Ambulans ambulanser var rödmärkta 0,8 %. Förvaltningen beskriver utöver rödmärkningen brister inom ledning och schemaläggning.
Av förvaltningens svar på den skrivelsen drar jag och Miljöpartiets landstingsgrupp slutsatsen att det har varit allvarliga brister i ambulansverksamheten. Det finns risk för att det kan ha påverkat hur snabbt människor fått tillgång till ambulans. Vi ser också att medarbetarna i ambulansen har fått tuffare arbetsvillkor. I längden riskerar det att påverka patientsäkerheten.
Vi konstaterar att en upphandling av ambulansverksamheten kräver noggrannhet och tydlighet om vad som är kvalitet. Är vi som beställare inte tydliga med vad vi vill ha för nivå på
kvalitet så ökar risken att det sparas pengar genom att pressa
bemanningen. Det finns brister i nivån på de krav som ställs i den upphandling Stockholms landsting har gjort.
De här konsekvenserna var inte tydliga för oss i Miljöpartiet när beslutet om upphandlingen togs. Som vanligt så fanns det ingen risk- eller konsekvensbeskrivning som underlag till beslutet. Jag är ganska säker på att ingen av oss i nämnden utifrån det beslutsunderlag vi fick kunde förutse hur det skulle bli i verkligheten. Miljöpartiet återkommer ofta till att vi önskar bättre underlag inför beslut.
Vår slutsats efter att ha tittat på hur upphandlingen genomfördes och vilket utfall den har fått, samt hur AISAB som är landstingets egen ambulansverksamhet fungerar, är att den här verksamheten tar vi tillbaka i egen regi och driver den utan fokus på att det ska vara så billigt som möjligt. Istället ska fokus ligga på kvalitet, inte minst patientsäkerhet och det ska finnas utrymme för en bra arbetsmiljö.
Nästa upphandling blir aktuell om några år, och avtalet träder i kraft 2017.